Nu hij 60 is, wil hij het rustiger aan gaan doen. Maar Peter Bontekoe kent, vraagt zich af of dat wel lukken gaat. Johnny Cash, een rebelse zanger die veel optrad in gevangenissen, heeft Peter in zijn jonge jaren geïnspireerd tot wie hij nu is.

Openhartig is ons gesprek in zijn fraaie nieuwe bedrijfsgebouw aan de Oude Wijk in Boskoop. ‘Met boerenverstand kom je verder’, steekt hij van wal over zijn afkomst. Zijn ouders waren belangrijk voor hem en gaven óók hem de kans om zijn ding te doen. Peter komt uit een boerengezin met twee zussen, waarvan helaas een zus op tweejarige leeftijd is verdronken, en twee broers. Zijn teveel aan ambities is al begonnen zijn jeugd. Daaronder:

  • Rond 1978 op een racefiets, waarvan hij de banden liet aflopen om daarmee een extra inspanning te leveren tijdens het fietsen.
  • In 1980 startte hij met 2 kweekbakken voor de schuur, op het terrein van zijn ouders, een eigen bedrijf. Dat Boskoops bedrijfje groeide uit tot een uniek bedrijf op 8 hectare grond. De grootste Salix-producent in Europa. Sinds de zomer van 2019 is dit bedrijf energieneutraal.

Toch zegt deze ras ondernemer zichzelf geen leider te willen noemen. En hij zegt niet wezenlijk geschikt te zijn voor de politiek, waarin – naar zijn mening – weinig oprechte en integere mensen rondlopen. Zelfs niet na al zijn lopende en vervulde bestuurlijke functies, gedurende meerdere decennia.

Tevreden achteromkijkend, met toch soms bijzondere resultaten, kan hij niet. Omdat hij nóg meer uit zijn leven had willen halen dan hij tot nu toe heeft kunnen doen.
Zijn leven – bekeken tussen lichaam en geest en in zijn analyse – is al jarenlang in onbalans, vanwege alle ambities die hij nog heeft. Genieten van mooie resultaten vindt hij dus lastig, omdat het volgende probleem altijd direct zijn aandacht krijgt.

Voor de gemiddelde Boskoper is deze ‘Pietje Bell’, zoals hij zichzelf noemt, bekend uit de lokale politiek. Daaronder was hij ruim 13 jaar verbonden aan de CDA-fractie. Dat begon in de Boskoopse gemeenteraad. Hij is nog altijd actief – als onderdeel van de gemeenteraad Alphen a/d Rijn – in een onafhankelijke eenmansfractie [dit artikel is geschreven voor de verkiezingen van 16 maart 2022 – red.].

Boktor-plaag

Ook nog altijd knokkend voor het welzijn van de Boskoopse boomkwekerij. Ook daarin is Peter succesvol! Bijvoorbeeld denkend aan zijn oplossingen rond de Boktor-plaag, die 2010 begon. Deze plaag had het einde kunnen betekenen van deze unieke plaatselijke Greenport in Boskoop. Peter kreeg het voor elkaar – als initiatiefnemer en met hulp van het ministerie, de landelijke politiek en zelfs binnen de Europese Unie – de grenzen met China dicht te krijgen. Voor planten waar die Boktor in zou kunnen zitten. Nog altijd is die grens dicht voor die bomen, vol met eitjes!
Het “zwarte schaap”-gevoel heeft hij lang gehad met zijn recalcitrante gedrag. Waarbij netjes op gebaande paden lopen niet helemaal zijn ding was. Maar hij mag trots zijn op wat hij, samen met zijn Jenny, tot nu toe heeft mogen bereiken.
Zoals eerder geschreven, Peter voelt zich erg verbonden met Johnny Cash. “Deze zanger, heeft zoveel mensen en ook mij veel gebracht. Misschien wel meer door zijn persoon dan met zijn muziek. Deze man, met al zijn fouten, was puur en oprecht!”

“Met bomen kunnen wij het broeikaseffect oplossen. Maar niemand luistert.”

Peter: “Met heel veel bomen planten kunnen wij het broeikaseffect oplossen. Wij gebruiken praktisch geen onkruidbestrijdingsmiddelen meer. Wij hebben een kleine miljoen van die CO2-slurpers staan. Bomen leveren bouwmaterialen op. Maar niemand luistert”.

Hij ging daarbij door diepe dalen, na zijn ongeluk, wat Peter ook in de rolstoel had kunnen brengen. Daarna vechtend om zijn bedrijf voor een faillissement te behoeden.

Een lange en veelzijdige bestuurlijke carrière, waarin hij zegt zijn gezin te kort te hebben gedaan en niet altijd vrienden maakte. Waar hij al ruim veertig jaar staat voor die oprechtheid en ‘naastenliefde’. Dat laatste is een oud begrip uit de bijbel. Het tweede gebod, door God ons gegeven. Dat gebod is wel heel belangrijk voor Peter. De mensen zijn voor mij het meest belangrijk, die zevenhonderd boomkwekers. Hij voelt zich gevleid met mensen die zijn oprechtheid en iets voor die ander betekenen blijven waarderen.

Wilgjes op stam

Het bedrijf is zijn levenswerk. Peter: “Alleen wilgjes op stam kweken, kon niet. Dat was not done in 1990. Ik zette tegen alle adviezen in door”. Het bleek een goede keuze te zijn geweest.

Hij wil nu gas gaan terugnemen en tijd maken voor andere onderwerpen. Naast zijn relatie met Jenny, spreken wij over zijn verticale relatie (met God). Voor Peter is dat een mystieke relatie. Hij komt uit een diepgelovig en sterk RK denkend, traditioneel gezin en was jarenlang lid van het knapenkoor in de parochie, in Boskoop. Zong daar uit volle borst mee, liever dan dat hij zich op school ontwikkelde. Tot hij ongeveer 12 was ook op begrafenissen waarvan hij de overledene niet eens kende. Maar in zijn pubertijd nam Peter afscheid van die traditie en van de kerk. Hij steunt de parochie nog wel, omdat hij het belangrijk vindt dat mensen naar een kerk kunnen gaan.

Paleizen met gouden daken

“Maar dwang en moeten, daar ben ik niet van. Aan opgelegde manier van leven ga je twijfelen. In Rome werden paleizen gebouwd met gouden daken. Dat klopt toch niet. Problemen oplossen voor mensen die bellen, daar heb ik wat mee…!” Het is een innerlijke drive, weet hij. “Het vuur van de motivatie om mensen te helpen en onrecht te bestrijden brandt nog steeds in mij. Ik ga geen dingen doen waar ik niet achter sta.”
Zijn credo is ook: Zorg dat je over alles wat je doet blijft nadenken en blijft twijfelen. Dat geeft ruimte voor nieuwe inzichten en daarmee kom je op een hoger niveau”.

‘Waarom brandt dat vuur in mij?’

Er is een bron, en daar gelooft Peter in. Hij vraagt zich wel af: waarom brandt dat vuur in mij? Hij weet niet waarom, en ziet dingen gebeuren die hij niet kan verklaren. Is er meer tussen hemel en aarde? In zijn godsbeeld van nu ziet hij een ‘god van delegeren’.

Peter: “Het onrecht wordt soms ineens rechtgezet, en dat is voor mij mystiek”. Hij toont ons een kettinkje met een erfstuk van zijn vader. Dat medaillon is goud voor hem gebleken. Hij kan daar energie uit putten als het leven hem zwaar valt.

De grote vraag, blijft: Is dat zijn lijntje met God? Hij sluit het niet uit!

Peter Bontekoe (60), ondernemer, doorzetter, gepassioneerd boomkweker en bestuurder. Al ruim 28 jaar echtgenoot van Jenny en vader van drie gezonde – inmiddels uitgevlogen en goed opgeleide – kinderen. Deze twintigers hebben allemaal een leuke baan en staan aan het begin van hun carrières. Zijn hele leven staat voor ‘met zijn handen werken’ en voor een strijd tegen onrecht. Ook wil hij altijd iets betekenen voor mensen die hij tegenkomt.