“Het gebeurde tijdens een onweer… Ik zag zijn actie. Naar mij… God is een sterke bondgenoot. Met zijn liefde en warmte.”
Zij staan nog aan het begin. Komen uit een christelijk gezin, maar dan is geloven geen automatisme. Ook nu blijkt dat het een proces is. Lisanne was er als kind al mee bezig. Zij had vroeg het besef dat er een God moest bestaan.
“Het gebeurde tijdens een onweer. Ik zocht een bijbelgedeelte wat mij steun kon geven. De bijbel viel precies open waar ik het kon lezen (Psalm 77) toen ik die pakte.” Een ander voorbeeld: Lisanne had een vraag die ze niet durfde stellen, “maar de zondag erna sprak de dominee over juist dat onderwerp en ik kreeg de antwoorden die ik nodig had.” God overtuigde haar dat “ik mijn doel zou missen wanneer ik geen relatie met hem wilde. Ik leefde nog voor mijn eigen ‘dikke ik’. Ik kreeg het besef dat ik hem nodig had en zonder hem niet verder kon. Dat was zijn actie naar en in mij.”
Joëlle legt uit dat ze erachter kwam hoe ze haar leven maar voor zichzelf aan het leiden was. “Samen met vrienden, die dat ook doen. Maar er is meer!” Zij voelde dat ze “op een verkeerd spoor” zat. Dat ze God zelfs haatte. “Ik kwam erachter dat het belangrijk was om je ‘om te keren naar God toe’. Als je niet in Jezus gelooft, kun je niet bij God uitkomen. Jezus heeft een volmaakt offer gebracht. Door zijn leven te geven voor zijn vrienden, jij en ik! Zodat wij daardoor wel terug kunnen komen bij God. Het is dus 100% God’s werk dat die mogelijkheid er is gekomen.”
Joëlle heeft lang getwijfeld of God wel iets met haar wilde. “Ik worstelde met te kunnen geloven dat Jezus ook voor mijn zonden is gestorven. In een gesprek vroeg iemand aan mij waarom ik niet geloofde. Dat heeft God gebruikt en daarna kon ik het wel”, legt ze uit. “Maar die keuze is voor 100% door God bewerkt.”
Lisanne: “Je maakt geen keuze voor een auto, of iets om ons leven beter te maken. Wij hebben een probleem met God, maar Jezus is gekomen. Niet om de mensen die God niet kennen te veroordelen, maar om mensen die hun doel dreigen te missen een eeuwig leven met God aan te bieden. Ik kreeg liefde voor de mensen om me heen.”
Lisanne wil die liefde vertalen door hen te dienen. Dat dienen is Lisanne aan het leren. Door een stage met allerlei mensen uit een kerkelijke gemeente in Dokkum te doen. Daarmee is het veel concreter geworden hoe zij straks verder wil.
Zij merken allebei op hun eigen manier dat God er echt voor hen persoonlijk wil zijn. Geloof is voor beiden een ongelofelijk mooie parel. Die zij beiden op een eigen manier hebben gevonden. Die voor allebei persoonlijk is en daardoor niet helemaal gelijk.
De vragen zijn dan ook: Wat wil jij zelf? Herken jij God in jouw eigen leven? En zo ja, wil jij er iets mee? Het mooie is dat God nooit dwingt ook al is hij nog zo betrokken. Dat betekent ook dat er na die keuze om God te willen dienen veel gaat veranderen: “Nieuwe vrienden, meer inhoudelijk, meer glans aan je leven. Een sterke bondgenoot die er voor je wil zijn 24, 7. Warmte, liefde.”
Een sterke bondgenoot die er voor je wil zijn 24, 7. Warmte, liefde.
En hoe deel je die ervaringen met anderen? De gemiddelde Nederlander zit immers niet op deze verhalen te wachten. De dames kunnen daar veel over zeggen, ook vanuit de bijbel.
Joëlle: “Ik hoef niet te proberen om jou te overtuigen. Dat is niet mijn intentie. Ik wil vertellen en God kan dat wat ik zeg gebruiken om iemand te overtuigen.”
Beiden mogen – ondanks deze lastige tijd – in balans leven. Genieten van wat het leven te bieden heeft omdat God hen zoveel geeft. Niet meer doodgaan, straks doorleven. In een wereld die mooier is dan wij kunnen bedenken. God is erg trouw aan wat hij heeft beloofd. Hij is er altijd bij, ook al is het leven niet gemakkelijk. Wie wordt er niet enthousiast wanneer je deze God echt leert kennen? God wil met ieder mens bezig zijn, ook in deze regio.
Een mooi en lang gesprek dat hier stopt. We hebben maar een kleine greep kunnen doen uit wat er allemaal is gezegd. Mocht je meer willen weten, klik hier en stel je vraag, of geef je reactie.
De Boskoopse Lisanne (21) loopt stage in Dokkum en is alleen in de schoolvakanties thuis. Zij heeft een vriend uit Sneek en het zal zo maar eens kunnen dat zij in de toekomst definitief voor Friesland zal kiezen.
Joëlle (19) woont nog thuis en volgt haar opleiding maatschappelijke zorg – persoonlijke begeleiding van specifieke doelgroepen – in Gouda. Zij heeft over haar toekomst – tijdens ons gesprek – niet zoveel losgelaten.