Zaterdagochtend 22 januari. Een uitgesproken sombere maand dit jaar (2022). Alsof het weer de overgebleven coronamaatregelen extra cachet wilde geven. Nederland is verder in rep en roer over Ajax en The Voice. In Boskoop maakt een groepje jongeren zich in alle vroegte klaar voor een bijzondere actie.

De vorm is een jaarfeest. Georganiseerd door de jongeren van de Protestantse Gemeente Boskoop (PGB), die lid zijn van SIGN. Deze zogenoemde SIGN’ers zijn leden van een jeugdvereniging, in de leeftijd van 16 tot 25 jaar. Zij willen ieder jaar op een bijzondere manier actief zijn en halen daarbij graag geld op voor een goed doel. Dit jaar is dat een sokkenactie en een online vlooienmarkt, voor het Leger des Heils. Vorig jaar organiseerden zij een 12 uurs-actie met zaken als eerder bestelde ontbijtjes thuisbrengen, auto’s wassen. Voor die actie was de opbrengst gegaan naar SOEB, een stichting voor hulp aan Oost-Europese landen.

Het is die 22e alweer kwart voor 10 voor dat iedereen binnendruppelt. Er wordt kort uitleg gegeven over wat er van iedereen wordt verwacht. Om 10 uur is de aftrap, het jaarfeest is officieel begonnen. De leden die meedoen, worden aangestuurd door een speciale organisatiecommissie, bestaande uit; Jeske Cornelisse, Eline van der Schoor en Lisanne van Klaveren. Zij waren er al vanaf 9 (tot 18.00u.). Samen druk om alles in goede banen te leiden.

Voor de SIGN’ers is dit de eerste keer in 2022 dat ze elkaar weer fysiek zien en spreken, want tot dan toe waren alle activiteiten online georganiseerd. Dankzij een aantal versoepelingen, is het nu in elk geval weer mogelijk voor bezoekers om de eerder bestelde en afgerekende speciale sokken en de spullen van de vlooienmarkt, op te halen. Op deze sokken staat het logo van de Protestantse Gemeente Boskoop en aan de onderkant de tekst: ‘Voel de warmte van de PGB’. Er is warme chocomel voor alle klanten uit een warmhoud-ketel waaruit, bij gebrek aan beter, normaal gesproken koffie wordt gereserveerd. 

De eerste klanten arriveren. Vaak familieleden van de SIGN’ers in allerlei leeftijden, waaronder een jochie op verzoek van zijn moeder en een tante uit Schoonhoven. Allemaal om de eerder bestelde materialen op te halen. Alle ontvangen reacties zijn positief en veel bezoekers zijn blij dat ze elkaar weer kunnen zien en spreken, er weer iets te beleven valt. Over het algemeen dus PGB-leden; moeders, vaders, ooms, tantes, vrienden of kennissen. Op de vlooienmarkt is ook van alles verkocht: Een Wii, potloden, games, puzzels, boeken en nog veel meer!

Eén van de SIGN’ers – Hannah, zij is net terug uit Italië – begint om half 12 te vragen: “Heeft er iemand zin in een lekker Italiaans carpaccio-broodje?” Het antwoord laat zich raden na een drukke ochtend. Een volmondig ‘ja’ klinkt uit vele monden. Er wordt daarna door alle aanwezigen gesmuld en genoten! Ook in de middag gaat dit feest door en is het een gezellige boel door alle gesprekken. SIGN’ers met klanten, of met elkaar (als leden). Hoewel de actie alleen op die zaterdag gepland was, zijn er in de week daarna ook nog sokken verkocht. 

In totaal is er met deze actie en voor dit doel € 1175,- opgehaald voor het Leger des Heils. 

Dankzij de verkoop van 196 paar sokken, 60 zelfgemaakte winteroverlevingspakketten, 25 boterkoeken, de vlooienmarkt en een aantal giften in geld. Er zijn ook 700 kledingstukken ingezameld, die ook allemaal naar het Leger des Heils zullen gaan. 

“Deze SIGN-actie laat zien dat geloven meer is dan de kerk als gebouw, of de diensten op zondag”, vertellen de organisatoren. “Geloven doe je 24/7, en het gaat daarbij ook om die ander: in dit geval de mensen die geholpen en verzorgd worden door Het Leger des Heils.” Of ook, sinds heel kort nog maar de Oekraïnse vluchtelingen, bijvoorbeeld, die naar ons land komen. Met dit Jaarfeest hebben deze SIGN’ers willen laten zien dat zij zich druk willen maken om die ander. Zij geloven in hun grote voorbeeld: Jezus. In de toekomst en in Boskoop!

Geverifieerd door ExactMetrics