Bijna als vanzelf is hij in het familiebedrijf terechtgekomen. Na zijn atheneum, volgde een hbo-opleiding met specialisatie textielmanagement. Op z’n 21e, na z’n diensttijd, stapte hij erin; de winkel werd toen net uitgebreid. In de jaren daarna nam hij het bedrijf volledig over.

“Ik kwam vanuit thuis al in contact met ‘geloofszaken’. Eerst niet zo van harte, hoor. Het leek me iets te ‘heilig’, teveel een ‘moeten’. Maar later – vooral door vrienden – kwam ik serieuzer in aanraking met activiteiten van de kerk. Via een vereniging en door muziek ging het voor mij veel meer leven. Geloven, op zoek naar God. Vooral ook door Ramona. Waarom ben ik hier? Waarom dóét mijn persoon ertoe? Wat wil ik eigenlijk verder met mijn leven?”

Gaandeweg ontdekte Jan-Willem dat er méér was. “Ik begon een geest te ervaren die van God komt. De geest van God. Ja, dat klinkt zweverig, maar het is wel een feit. We noemen deze geest: De Heilige Geest. God komt in de mens – het kán!”

Voorwaarde daarbij was wel, houdt Van der Loo ons voor, dat hij zijn “hart openstelde”. “Discussies? Argumenteren? Alleen maar dát – dat gaat ’m niet worden. Met elkaar van gedachten wisselen, is natuurlijk prima. Maar het moet een doel hebben: wil je ontdekken wie God is en wat hij voor je kan betekenen? Mijn ervaring: hiermee heb je een mooie grondhouding, die je ook verder zal brengen.”

Ook de bijbelse verhalen gingen meer voor hem leven; ze kregen meer inhoud. Levensvragen worden in de Bijbel beantwoord.

“Maar blijvend tijd en aandacht geven aan de ‘zaak van God’ is wel wenselijk. Het gaat niet altijd vanzelf. Ik wilde meer van God ontdekken, er meer voor anderen willen zijn. Vrienden helpen daarbij. Optrekken met gelijkgestemden – een soort familie in een geloofsgemeenschap – is ook belangrijk. Die gemeenschap kan iedere vorm hebben, te beginnen in je eigen gezin. Mensen om mij heen zeiden dat ze dingen aan mij zagen. Zoals rust in drukke perioden. ‘Hoe doe je dat?’, vroegen zij dan. Blijkbaar kon ik een voorbeeld zijn.”

“Kijk, dat is niet míjn verdienste. Naar mijn idee ben ik daar nog helemaal niet zo goed in – anderen nieuwsgierig maken. Als je gelooft, gaan ook veel dingen als vanzelf goed. Naast rust, geeft geloven in God mij houvast en geborgenheid. Nou, dat gun ik iedereen in Boskoop – in een tijd vol druk, van alle kanten. We worden opgeslokt door sociale media, sociale verplichtingen, onze opleiding, een drukke baan enzovoort. En dat in een wereld die ‘gebroken’ is; erken dat maar gewoon.”

Jan-Willem vindt het belangrijk zichzelf te ‘dwingen’ dagelijks apart tijd “voor God” te maken. “Wil je jezelf laten stilzetten? Het is een keuze.” Anderen nieuwsgierig maken – hij zei het al even. “Ik hoop dat alle christenen dat kunnen: mensen nieuwsgierig maken naar wat geloven in God écht betekent. Kerken doen – nog steeds, terwijl veel minder mensen in God geloven dan vroeger – ook best veel. Zonder dat dit massaal wordt opgemerkt. We moeten omzien naar anderen in de meest brede zin van het woord. We zijn daarin vaak te bescheiden.”

Omdat dat óók bijna als vanzelf gaat?

Van der Loo: “Het is vrij simpel, denk ik. Geloof drijft ons hierin. Omdat we zelf geleerd hebben, nee: ontdekt hebben, wat het kan betekenen voor die ander. Christenen willen bouwen aan een mooiere wereld. Ook hier in Boskoop. Ook vandaag in Boskoop!”


Jan-Willem van der Loo (48) dreef jarenlang een modezaak midden in het centrum van ons dorp. Sinds drie jaar is hij volledig actief als product- en accountmanager bij Euretco (Hoevelaken). Dat is een retailorganisatie die modezaken door het hele land ondersteunt in hun bedrijfsvoering en het bouwen van modecollecties. Jan-Willem, een geboren en getogen Boskoper, is getrouwd met Ramona. Samen hebben zij drie kinderen.