Erik is niet uit een christelijk gezin afkomstig. Toch kwam hij al jong met christelijke vrienden in aanraking. Ook zijn eerste Boskoopse vriendinnetje kwam uit een christelijk gezin. Dat christen zijn – het fascineerde hem. Maakte hem jaloers. “Want ik vond dat zij iets hadden wat ik niet begreep.”

Eigenlijk, vertelt Erik Spek als we aan de koffie zitten, was het helemaal niet zijn intentie om in dit bedrijf te gaan werken. Zijn passie voor muziek voerde de boventoon. Erik had zijn zinnen gezet op studeren aan het conservatorium. Maar “dat pakte anders uit”, want zijn vader, Hette, dacht daar heel anders over. “Met een kratje bier onder de tafel haalde hij mij in een paar uur over. Zo ging ik dan toch naar de middelbare tuinbouwschool in Aalsmeer.”

Erik maakte die school niet af en ging na een korte periode in vaders bedrijf als 19-jarige in militaire dienst. “Na mijn diensttijd kwam ik vast in het bedrijf terug en volgde de interne opleiding tot medewerker.” Tot zover niets bijzonders, vindt hij zelf.

“Maar zonder het in de gaten te hebben werd het ‘zaadje’ blijkbaar in mij gepland. En ‘door de wind’, lees: Gods geest, ben ik daarin verder ‘ontwikkeld’ en verzorgd.” De echte keuze kwam echter toen hij, op 23-jarige leeftijd, zijn huidige vrouw Elsa leerde kennen. “‘Toevallig’ komt ook zij ook weer uit een christelijk gezin.” Al deze ‘toevalligheden’ zijn het werk van God geweest.

Het komt je allemaal niet ‘aanwaaien’, of toch wel?

Is dat dan toch niet vaag? Ongrijpbaar voor anderen? Erik: “Ik opende mijn hart voor die God, want ik vond het geweldig hoe het was gegaan. Tot op de dag van vandaag laat ik mij door die God en graag, iedere dag leiden.” De liefde en de vrijheid die daarbij vrijkomt vindt hij “wonderbaarlijk”, zegt hij.

Eriks advies: “Geef Gods liefde een kans. Om jouw leven iedere dag te laten leiden door de God die ik gevonden heb. Je zult versteld staan van wat er dan met je gaat gebeuren!”


In gesprek met Erik Spek (1968). Eigenaar, directeur van Jan Spek Rozen. Een mooi, gerespecteerd en uniek veredelingsbedrijf, gevestigd aan de Zijde in Boskoop. Een bedrijf dat floreert en wereldwijd impact heeft wanneer het gaat om kas-, tuin- en potrozen. De onderneming bestaat al sinds 1890, is koninklijk onderscheiden. Erik is de 4de generatie aan het roer. Hij is ruim 25 jaar getrouwd met zijn Elsa. Zij hebben drie kinderen.

Geverifieerd door ExactMetrics