Daar is-ie weer! Hemelvaartsdag. Een extra vrije dag in het late voorjaar, zomaar midden in de week. Zoals midden in augustus alle winkels in jouw vakantieplaats in een Zuid-Europees land ineens dicht blijven. Maria Hemelvaart, op de 15e van de 8e. Niet handig. En verwarrend allemaal, al die folklore rondom een eeuwenoud sprookje. Of: sprookjes (meervoud).
Satirische site De Speld sloeg begin deze week de spijker op de kop, voor mensen die er geen touw meer aan vast kunnen kopen:
Vandaag [zondag] is het weer overal feest vanwege 5 mei. Maar wat vieren we op deze dag eigenlijk? De meeste Nederlanders weten wel dat 5 mei iets met Jezus te maken heeft, maar veel verder dan dat reikt hun kennis niet.
Voor wie het vergeten is, legt pater Andreas Vermolen het nog één keer uit: “Met Kerst werd Jezus geboren. Met Pasen stond hij op uit de dood, Hemelvaart weet ik ook niet precies, en op 5 mei werd hij bevrijd door de geallieerden. Opdat wij nooit vergeten.”
Dit is minder lollig dan het lijkt. Grappig weetje: Hemelvaartsdag valt dit jaar op donderdag 9 mei samen met Europadag (geen officiële vrije dag) en met de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival (idem). Een jaar of tien geleden viel Hemelvaartsdag samen met Bevrijdingsdag — uitgerekend in een lustrumjaar. Kwam dat even slecht uit; 5 mei is maar eens in de vijf jaar een officiële vrije dag, en in dat jaar noteerde je baas er dus twee voor de prijs van één…
Koningsdag, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag, Hemelvaart, (Europadag) — het hele rijtje valt kort achter elkaar, zoveel is zeker.
Maar wat mis je nu als je geen Hemelvaart viert…?
Christenen geloven in een tweede komst van de naamgever van hun beweging, Jezus Christus. Geloof het of niet; maar christenen doen dit al vele eeuwen lang. Daar zal een reden voor zijn. Ligt die misschien in de betrouwbaarheid van hun boodschap? Beter gezegd: de boodschap van hun Heer? Niemand kan een ander overtuigen van ‘de dingen die men niet ziet’, in de woorden van een van de auteurs van de Bijbel, enkele tientallen jaren ná de (vermeende) hemelvaart van Jezus. Critici, sceptici en twijfelaars zullen zélf moeten onderzoeken of de boodschap van de Bijbel waar is, en zuiver. Het verhaal van Hemelvaartsdag (volgens Handelingen 1 in het Nieuwe Testament van de Bijbel) maakt deel uit van die boodschap.
Galileeërs, wat staan jullie naar de hemel te kijken? Jezus, die uit jullie midden in de hemel is opgenomen, zal op dezelfde manier terugkomen als jullie hem naar de hemel hebben zien gaan…
Daarover gaat het in veel kerken en kringen deze week. “Waak dan en wees wakker, want Jezus komt spoedig”. Zou het…?
Ergens las ik: We zien ernaar uit je te ontvangen om samen Jezus, onze Heiland en Heer, in verwachting toe te zingen. Of jij op zo’n uitnodiging nu zou ingaan of niet, zou je hier eens over willen nadenken? De tweede komst (terugkeer) van Jezus op aarde. Dat zouden veel mensen willen meemaken. Uit sensatie. Of ga jij er serieuzer mee om? Of laat het je koud? We zijn benieuwd wat je vindt. Laat het ons weten. Stel gerust je vraag. Fijne ‘Hemelvaart’!