Drukke tijden zijn het meestal, tegen het einde van een kalenderjaar.
Op of met het werk, in gezinnen. Kinderen en school!
In de Kerstvakantie – verlengd voor een lock-down – zijn we hopelijk vrij.
Sinterklaas is allang weer terug in Spanje, maar nu? Die donkere dagen voor Kerst!

Zoveel verplichtingen die nog wachten. Of we nu op de zaak zijn of (alweer) thuiswerken. Hebben we wel de rust om ons voor te bereiden, om straks even stil te kunnen vallen? Te genieten van die vrije tijd.

Kijken we er naar uit? Of juist niet, als we heel eerlijk zijn…? En wat kan er dit jaar, rond de kerstdagen, allemaal wel en niet. We moesten het afwachten, en nu weten we meer. De boodschap vanuit Den Haag was opnieuw… niet best. We zitten d’r onder, zogezegd. Dan maar dromen.
Want dromen hebben mensen altijd gehad. Dromen over jouw cadeau! Op je verjaardag, met Sinterklaas, of met Kerst.

Met Kerst dromen wij ook over vrede op aarde. Die vrede is ver weg. Als ik eerlijk ben: in ons eigen kleine wereldje kan het al aardig spoken. Alleen al dit jaar met onze gedachten op wat er speelt. Covid, vluchtelingen en werk. Uit de (geestelijke) gezondheidszorg is bekend dat juist succesvolle mensen moeten oppassen. Mensen die het voor de wind gaat, die weinig zorgen lijken te hebben, moeten leren ‘ontstressen’. Zó van de werkvloer de kerstnachtmis in, het kan problemen geven.  

Wij verlangden naar een festival, een theater, een film, en weet ik wat. En ja, het kon en het mocht niet. Of er zou toch al ‘niks meer aan’ zijn, met die zwaar gereguleerde eindtijden en toegangscontroles. Gelaten afwachten of er fel tegen ingaan. Ieder heeft het gezien.
Maar heeft het rust en vrede gebracht? Niet bepaald.
Onze droom van vreedzaam samen zijn is er even niet bij. Wat nou, vrede op aarde? Om down van te raken.

Daarom ben ik blij dat ik ooit in de kerk heb geleerd over verzoening.
Verwachten, nee wéten dat het beter kan tussen ons mensen onderling. Ook heb ik geleerd dat je de ander tegemoet kan en mag treden.

Laat dan wel je wapens thuis!

Dat weet eigenlijk iedereen. Als het kan: laten wij met elkaar nog eens op zoek gaan naar dit cadeau. Wat is daarvoor nodig? Verlang ernaar, accepteer het. Leer te ontvangen. Ontvang het. En overdenk het. Durf te dagdromen.

Afbeelding van Ирина Безмен via Pixabay


Geverifieerd door ExactMetrics