De kerken in Boskoop trekken samen op en tijdens het Monumentenweekend organiseren zij een Kerkenpad. Via een wandel,- of fietsroute kan men een tocht maken langs alle kerken en de moskee voor een bezoek, een gesprek, muziek of informatie en wellicht een hapje of een drankje. Overal zijn op zaterdag 10 september mensen aanwezig die informatie en uitleg geven over de geschiedenis van het gebouw en de wijze waarop men daar samenkomt.

Dorpskerk: start en eindpunt

Een gidsje over alle kerken in Boskoop is in de Dorpskerk bij de Hefbrug beschikbaar. In diezelfde Dorpskerk begint om 16.00 uur ook slotconcert.


Overzichtskaartje uit de Boskoopse Kerkenpadgids. Zie ook het activiteitenoverzicht hieronder (afbeelding) voor een handige volgorde voor het afleggen van dit kerkenpad.

In alle deelnemende kerken plus de plaatselijke moskee zijn er diverse activiteiten, dikwijls rond zang en muziek en vaak in programma’s of programmadelen van een halfuur. Buiten die programma’s zijn de gebouwen doorlopend te bezichtigen tussen 10.00 en 16.00 uur. In de Dorpskerk wordt ook doorlopend op het orgel gespeeld.

Compleet beeld

Gemeenteleden van Christengemeente Bethel aan de Boomgaard stellen hun Betheltheek open op zaterdag 10 september. De hele dag door kan men de collectie van deze uitleenbibliotheek bekijken en een praatje maken met de vrijwilligers. In hetzelfde gebouw gaat de periodieke klus- en schoonmaakochtend gewoon door. Ook daarmee wil deze kerk een goed en zo compleet mogelijk beeld geven van het ‘gemeenteleven’. Om 12.00 uur begint hier overigens een lunchconcert, dat ongeveer een uur zal duren.

Kerkgebouw(tje) van de Vrijzinnig-Protestantse Gemeente ‘voor de deur’ van Hoogvliet supermarkt in het centrum. Hier kan de bezoeker luisteren naar een pianoconcert (vanaf 11.15 uur) en/of een accordeoconcert (14:15).

Historisch onderzoek

Uit historisch onderzoek is gebleken dat in het begin van de 13e eeuw op dezelfde plaats waar nu de Dorpskerk staat bij de Hefbrug, start- en eindpunt van dit Kerkenpad 800, al een (katholieke) kerk heeft gestaan. Sindsdien zijn er nog vele kerken bijgekomen. Acht eeuwen lang heeft de kerk en dus ook het geloof een belangrijke rol gespeeld in Boskoop als kwekersdorp. Voor historici een dankbare bron van onderzoek. Anno 2022 zijn er in Boskoop acht actieve kerkgebouwen, waar regelmatig samenkomsten worden gehouden. Maar er zijn ook nog een aantal voormalige kerkgebouwen, die deels leegstaan en deels een andere bestemming hebben gekregen.

Zang en muziek op niveau

In de Ichthuskerk (Gereformeerde Gemeente) zingt van 10.00 tot 10.45 uur een kinderkoor. Wie van het luisteren naar gezang geen genoeg kan krijgen, kan meteen daarop terecht in De Stek (Protestantse Gemeente), waar de cantorij (een kerkkoor van volwassenen) zingt.

Van 13.45 tot 14.15 uur speelt in de H. Joannes de Doperkerk het Alphens Barok Consort en hoort de bezoeker blokfluitensemblewerk van Cornelis Boscoop.

In de Christelijke Gereformeerde Kerk Open Poort is van drie tot kwart voor vier een verteller aanwezig van historische verhalen over deze kerk.


Wie de gebouwen van alle geloofsgemeenschappen wil bezoeken, kan het beste deze volgorde aanhouden.

(Bron: Kerkenpad Boskoop 800; “Boskoopse kerken in beeld”; Bethel Boskoop. Foto boven: Hoog bij de top van de Hefbrug, met links de Dorpskerk)

Geverifieerd door ExactMetrics