Pakweg 40 christelijke organisaties en kerken bieden in een brief aan het kabinet hun hulp aan in de tweede coronagolf. Ze stellen onder andere hun gebouwen en vrijwilligers ter beschikking: “We zijn beschikbaar in alle steden, dorpen en wijken in het hele land.”

“We zijn geraakt door Gods liefde,” schrijven de organisaties. “We willen niet dat ook maar iemand in ons land – of die nu gelovig, anders gelovig of niet gelovig is – in eenzaamheid en zonder naastenliefde door deze zware tijd zou moeten gaan.” De brief is ondertekend door onder meer de Protestantse Kerk, de Rooms-Katholieke Kerk en de Evangelische Omroep.

De organisaties en kerken hebben tijdens de eerste coronagolf al hun handen ineengeslagen voor het initiatief ‘Niet alleen’. Deze samenwerking vertegenwoordigt zo’n 6 miljoen Nederlanders, becijferen de briefschrijvers. Via nietalleen.nl kunnen mensen met een sociale nood of praktische behoefte organisaties bereiken die samen in het bezit zijn van duizenden gebouwen. Helaas maakt het coronavirus een nieuwe opmars. Daarom zijn ze opnieuw “bereid belangeloos te doen wat nodig is”.

Om meer duidelijkheid te krijgen over waar de overheid de inzet van kerken en vrijwilligers het beste kan gebruiken, vragen de briefschrijvers het kabinet om op hun aanbod te reageren. Ze willen graag in gesprek met de landelijke en lokale overheid. Doel moet zijn dat Nederlanders “uiteindelijk met grotere onderlinge verbondenheid uit deze crisis komen” dan ze erin gingen.

Geverifieerd door ExactMetrics