Weet je het nog? Kerst vorig jaar bracht Nederland door in corona-lockdown. Alweer. Maar wél bij de warme kachel, ‘veroordeeld’ als je was tot een verblijf binnen… Een paar maanden later. Oorlog in Europa. Naast alle leed verderop, richting het oosten, betekende dat voor ons nieuwe crisis. Die van peperdure energie. Na een lange, warme zomer, gevolgd door een zachte herfst, merken we het dan echt. De hoge inflatie – ineens – versterkt de crisis. ‘t Hakt erin allemaal.
Experts noteren een tekort aan chips, waardoor producenten van games, auto’s, telefoons en computers niet, nauwelijks of met veel vertraging geleverd worden. Dagelijkse boodschappen worden haast met de dag duurder. Ook bouwmaterialen als hout en metalen zijn nu schaars. Net als de schilder en de loodgieter.
Woningnood, gebrek aan personeel, hoge prijzen. Hoe kunnen jonge mensen nog zelfstandig gaan wonen?
De vluchtelingenproblematiek; asielzoekers blijven maar binnenstromen. Is Nederland vol? De energietransitie moet door, en mede door de oorlog wil de overheid ons van het gas af.
Stikstof-verbindingen in de atmosfeer zorgen voor nog een crisis. In de eerste plaats voor boeren die willen blijven boeren. Ook de visserij wordt aan banden gelegd.
Nederland is terechtgekomen in een ‘clustercrisis’ – de problemen stapelen zich op en meerdere crises treffen ons tegelijkertijd. Pasklare antwoorden zijn er niet, maar ‘we’ worden het zelfs nauwelijks meer eens over de oorzaken.
Hebben we echt een milieuprobleem, en kunnen wij, vanuit het kleine Nederland, de ‘thermostaat’ in het klimaat werkelijk beïnvloeden met CO2-reductie? En krijgen we nu ook nog een tekort aan drinkwater? Is de kwaliteit van ons water daar buiten slecht, of valt die reuze mee?
Maar velen van ons stellen zichzelf nog meer vragen. Zijn de media nog te vertrouwen? Werkt de overheid eigenlijk nog wel goed genoeg? Hoe zit dat met lokale overheid? Hebben die niet teveel taken op hun bordje gekregen? Misleiding, bedrog, desinformatie, nepnieuws. En buiten op straat, in winkels, in het verkeer en het OV kom je ze tegen: mensen met korte lontjes.
Hoe houden wij moed erin? Hoe kun je optimistisch blijven en plannen voor ‘morgen’ blijven maken?
Wie het lijstje stapelcrises op zich laat inwerken, krijgt makkelijk het gevoel: ‘Laat maar!’ Iemand zei: Sinds half november ben toe aan een winterslaap die maanden mag duren, want er zijn zoveel problemen. Ook al raakt het mij niet allemaal, er is genoeg waar ik mij zorgen over kan maken. En wat mij wél raakt in komende tijd – daarvoor zie ik de oplossingen nou niet bepaald voor me…
De regering kan het forse verlies aan koopkracht en welvaart niet meer opvangen. Een verhoging met 10% van het minimumloon lijkt zeker niet genoeg. En zo stelt de overheid steeds vaker meer mensen teleur. Intussen worden de rijken gigantisch veel rijker, nietwaar. Wordt de kloof tussen arm en rijk niet steeds groter…?
Zijn we niet op weg naar chaos en is er een hogere macht die daarvan weet?
Of rollen we steeds meer een ‘controlemaatschappij’ in? Gaat dat misschien juist samen met toenemende chaos…? Waar haal jij dan je hoop vandaan, nu en in de komende tijd? Uit:
- yoga
- sport
- New Age?
- of de God van de bijbel?
Die… meekijkt wat er in deze wereld gebeurt. God laat blijkbaar veel toe, de geschiedenis kennende.
En Jezus zegt nu tegen jou: ‘Maak je niet bezorgd over jouw leven’ (Mattheus 6 vers 25). Over wat je zult eten of drinken, en verder: ‘Kijk naar de vogels, zij zaaien niet, maaien niet. Ik voed ze’, zegt dat bijbelgedeelte.
De bijbel geeft ons hoop omdat deze woorden niet van mensen komen, maar opgetekend zijn uit de mond van die Jezus. Er staat wel een gratis tip bij: Zoek je eerst het Koninkrijk van God?
Wil jij er meer over weten, stuur ons dan een berichtje via deze link?
Uit dat bijbelgedeelte, Mattheus 6 vanaf vers 29 en meer compleet:
[Foto boven: Nissor Abdourazakov via Pixabay][26] Kijk naar de vogels van de hemel: ze zaaien niet en maaien niet en oogsten niet, je hemelse Vader voedt ze. Zijn jullie niet meer waard dan vogels? [27] Wie van jullie kan met al zijn zorgen een el toevoegen aan zijn leven? [28] En wat maak je je bezorgd over je kleren? Leer van de lelies op het veld hoe ze groeien. Ze werken niet, ze spinnen niet. [29] Maar Ik zeg jullie: zelfs Salomo met al zijn pracht en praal ging niet gekleed als een van hen. [30] Als God nu het gras op het veld, dat er vandaag staat en morgen in de oven wordt gegooid, zo kleedt, hoeveel te meer kleedt Hij dan jullie, kleingelovigen? [31] Vraag je dus niet bezorgd af: Wat zullen we eten? Wat zullen we drinken? Wat zullen we aantrekken? [32] Want naar dat alles zijn de heidenen op zoek. Jullie hemelse Vader weet wel dat je dat allemaal nodig hebt. [33] Zoek eerst het Koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan krijg je dat alles erbij. [34] Maak je dus niet bezorgd over de dag van morgen, want de dag van morgen zal zich wel bezorgd maken over zichzelf. Iedere dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad.