Ze is geen navolger en voorstander van allerlei regeltjes die een mens zo kunnen beknotten. Niet: ‘Dat mag wel en dat mag niet’, als je ‘gelovig’ wilt zijn. Maar meer zoals Jezus het bedoeld heeft: Leven in warmte, vrijheid, vreugde, rust, vertrouwen en hoop. Loslaten is een sleutel. Je moet niet alles zelf willen doen of kunnen. 

Zó staat Fija Mulder in het leven. Als christen, echtgenote, moeder en zelfstandig ondernemer. Dat is ze sinds 2013. Nadat het bedrijf waarvoor zij werkte failliet ging. Sinds Fija toen voor zichzelf begon, adviseert en ondersteunt ze ondernemers bij het inschrijven op aanbestedingen. Inmiddels heeft ze een aantal vaste klanten.

Fija is een grote vriendenclub rijk, samen met Rob, waar ze graag tijd insteekt. Ook is zij regelmatig op de voetbalvelden van Floreant te vinden  om van het spel van ‘haar mannen’ te genieten.

Gedoopt en christelijk opgevoed, heeft Fija heel bewust voor het christelijk geloof gekozen – samen met Rob – op haar 21e. Ze wil christen zijn op een praktische manier – door er voor anderen te zijn.

Vanaf 2007 is ze actief binnen haar kerkelijke gemeente, en dat doet ze steeds meer vanuit haar ‘hart’, ervaart Fija. In 2011 deed ze mee aan de Alpha-cursus. “In zo’n groep gebeurt zoveel. Ik ging terug naar de basis van het geloofsleven en voelde veel warmte. Samen eten en praten over de onderwerpen gaf een slag van verdieping.” Daarna was ze jarenlang lid van een zogenaamde groeigroep, met diezelfde deelnemers.

Fija wil leven zoals Jezus het bedoeld heeft. Over haar relatie met God: “Dat is een levende relatie, waarin ik merk dat God ons alles wil geven. Een band die sterk kan zijn en soms wat minder. Maar als basis is er vertrouwen en geduld, vanuit de wetenschap dat een christen niet ‘in een gespreid bedje terecht komt’, wanneer hij of zij voor die Jezus zal willen kiezen.”

“Hij is wél een ontstellend grote bondgenoot, die jou wil nemen zoals je bent. Je hoeft je niet beter voor te doen. God kent jou door en door en jij leert God steeds beter kennen. God vindt jou een mooi mens! En wie zijn wij dan om daaraan te twijfelen?”

Dat vraagt om een actieve houding, legt ze verder uit. ‘Wil ik die God ook echt zelf, persoonlijk leren kennen’, wanneer dat nog niet het geval is? Dat is een vraag. Aan een mens, met een vrije wil. “Vooral geen dwang, zoals veel mensen denken.” Hij is ook niet een god die jou een moeilijk leven bezorgt omdat jij daarmee geoordeeld wordt voor wat je fout doet of hebt gedaan. Neen, juist het tegenovergestelde: Een God die zijn Zoon mens liet worden met een missie voor deze aarde. Voor iedereen! Jezus gaf zijn leven voor zijn vrienden. Hij, die de dood heeft overwonnen!

Fija: “Ja, en wanneer je verder van God verwijderd raakt, dan merk je dat ook. Je voelt je geloof wegzakken. Zo zijn wij blijkbaar geprogrammeerd in wie wij zijn. Maar dat wilde niet zeggen dat mijn geloof dan weg was.” Fija is onder andere betrokken bij deze website. Om de mensen om haar heen en op haar manier te laten weten wat het betekent om een kind van God te zijn. “Het is echt heel fijn om een hemelse vader te hebben die om je geeft. Je geliefd te voelen! De bijbel staat hier ook vol mee.

Toch is het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn, en daar weet Fija ook veel van. Een bezoek aan het Corrie ten Boom Huis, gaf Fija een mooi inzicht. Soms zien wij van het ‘borduurwerk’ van ons leven alleen de achterkant. Vol draden en knopen, we begrijpen er niet veel van, het ziet eruit als een puinhoop. Maar God ziet van het borduurwerk ook de bovenkant. Hij weet hoe het worden moet, Hij ziet de boven- én onderkant. Je hoeft nooit het vertrouwen op God te verliezen, ook als je leven niet gemakkelijk is.

“Het is dus een uitnodiging die ik graag wil doen: ‘Denk er eens over na. Waarom ben ik hier, wat is de zin van het leven? Als God echt belangstelling heeft voor mij, hoe kan ik dan reageren?’

Deze wetenschap negeren? Praten met God (we noemen dat bidden)? Hem vragen of hij er echt wil zijn, ook voor mij? Dat is de uitnodiging voor Fija geweest en die uitnodiging is er steeds opnieuw, voor iedereen. Omdat God veel van je houdt, trouw is en ook jou ‘op de korrel heeft’. Hij heeft jou niet voor niets gemaakt. En… je mag zijn wie je bent.

Wil je reageren op dit interview, of zou met iemand willen doorpraten? Klik dan hier.


Fija Mulder (47) is een mensenmens. Ze heeft een fijne jeugd gehad in Brielle. Naast  echtgenote – van Rob, die ze ruim dertig jaar geleden leerde kennen in een uitwisselingsweekend van de jongerenverenigingen van de Boskoopse en Brielse kerk, en moeder van twee jonge mannen Lars (19) en Jens (16) – is Fija zelfstandig ondernemer.

Geverifieerd door ExactMetrics