Hemel, daar heb ik ook niets mee… Ja, een ballonvaart, dat zegt mij wel iets. Omdat ik het eens heb gedaan. Een geweldige ervaring, zo zwevend over het landschap. Alles bekijken wat er onder mij bewoog, samen met nog 15 deelnemers in een grote mand. Prachtig!

Hemelvaartsdag. Het was wel weer bijna als vanouds: lekker weer, buiten! BBQ’en met wat vrienden. We konden helaas niet naar het strand en we missen die borrel op het terras. Maar er is goed nieuws: vanaf 1 juni (Tweede Pinksterdag vanaf 12.00 uur) zijn de kansen daarop groter, na alle verruimingen van de laatste weken. We zien daar zo naar uit!

Hemelvaart en corona.

Wanneer ik daaraan denk, komen er wel wat gedachten bij mij op. Omdat ik kortgeleden een geliefde heb moeten loslaten, door dit verschrikkelijke virus. Hij was gezond en nog zo sportief. Hij werd ineens ziek. Moest met spoed worden opgenomen en belandde al snel op de IC. Wij mochten er niet eens bij. Het ging allemaal zo snel. Hij had het wel eens over een hemel; maar zou hij daar nu zijn, als die bestaat?

Hoe komen we dan aan deze dag?

In de bijbel wordt er gesproken over Jezus, die terugging naar zijn hemel. Na zijn opstanding uit de dood (Pasen). Dus een afronding van zijn leven als mens hier op aarde. Hij sprak die ochtend nog wat met zijn leerlingen. Ging naar een plek dichtbij Jeruzalem. “Zegende” hen met opgeheven handen. En zegenend steeg hij letterlijk op tot hij achter de wolken was verdwenen, zo vertelt het Bijbelverhaal ons.

De bijbel zegt ook: dit was een afscheid waar zijn leerlingen zelfs blij van werden. Omdat hij beloofde er altijd voor hen te zijn, ook na dit vertrek. Hij beloofde dat er ‘een trooster’ zou komen, en dat hij op dezelfde plek zal terugkomen – op dezelfde manier.

Een groot verschil dus met mijn geliefde. Hij verdween in een ziekenauto, met loeiende sirene; en er kwam een dood lichaam terug. Geen hoop, maar een intens verdriet. Wat ons nog dagelijks bezighoudt. Niks trooster. Troost, waar vind ik dat?

Jezus vroeg zijn leerlingen ook nog iets vóór dat vertrek: zij moesten in de hele wereld gaan vertellen wat ze met Jezus hadden beleefd. Vooral dat hij de dood heeft overwonnen en voor zijn vrienden is gestorven (op Goede Vrijdag).
Dat hij nog steeds leeft en dat hij te vertrouwen is. Dat jij zijn beloften kunt leren kennen en mag geloven dat hij ook voor jou zijn leven gaf. Daarmee heeft ‘betaald’ voor wat ik – mogelijk dagelijks – echt fout doe! Letterlijk vrijgekocht dus, zonder daar later een rekening voor te krijgen. Dat is geen loze belofte, zegt diezelfde bijbel. Dat gelooft de christen.

Hemelvaartsdag heeft daarmee dus eigenlijk een belofte van hoop en toekomst in zich. Immers, die terugkomst verwacht die christen ook. Nog steeds, zelfs na 2000 jaar. Er zijn mensen die geloven dat dit in de komende jaren weleens zover zal kunnen zijn. Daar is natuurlijk nog veel meer over te zeggen.

Wat betekent die belofte dan voor mij? Ik heb niets met god en hemelvaart!

Jezus zei dus tegen zijn leerlingen dat ze de hele aarde moesten gaan rondtrekken, om die boodschap van hoop en liefde te gaan vertellen aan alle mensen. Dat doen leerlingen van hem ook vandaag nog. In bijna alle talen, ook via radio en tv, via internet – over alle grenzen.

In deze coronatijd – waarin het leven voor zovelen drastisch is veranderd – vraag je je misschien af: wat gebeurt er nu in mijn leven? Wat moet ik hiermee? Misschien kun je er eens induiken. Je afvragen, moet ik hier inderdaad iets mee, juist nu? 

Om te verduidelijken wat de bijbel zegt, klik hier voor een filmpje (enkele minuten). Je kunt hier laten weten wat je ervan vindt. Voor misschien wel een vraag of een opmerking.

Op naar Pinksteren, het feest van die trooster…!

Geverifieerd door ExactMetrics