December! Met op zondag de 3e de eerste Adventzondag. Huh, watte…? Advent…? Wie denkt daar nog aan?
En wie houdt daar nog rekening mee? Wie de gemiddelde Nederlander op straat naar Advent vraagt, krijgt negen van de tien keer een verbaasde reactie. ‘Waar héb je het over?’ De tijd voor Kerst – die bekend staat als periode van ‘verwachting’ – heeft haar betekenis verloren.
En die betekenis was (maar is nog steeds): de verwachting van de geboorte van Jezus. Vooral jongeren denken vaker aan andere dingen; ze leven toe naar gezellig samen zijn, veel drank. Vrede met elkaar. Een warme kamer, lichtjes, cadeaus – liefst tweemaal die maand. Niet met Kerst, in plaats van met Sint Nicolaas, maar tijdens béíde feesten natuurlijk…!
‘It’s the most wonderful time of the year’. Of…
De feestmaand is in volle gang. Historisch vol met drukte en gezelligheid. Druk, omdat er aan het einde van een jaar nog zoveel moet! Zakelijk of privé, of beide. Sint Nicolaas, de Adventtijd, Kerst. En dan bent u misschien ook nog jarig. Uitvoeringen op school, als u nog kinderen hebt. Een kerstconcert hier, een koorzangavond daar. Cabaret. De borrels. Etentjes. Van de zaak, of door je club, in je vereniging.
In wat voor een wereld leven wij tijdens de komende feestdagen?
Toen het Kerstverhaal ontstond – ergens in het huidige Israël – was maar een handjevol mensen op de hoogte van Gods plan voor deze wereld. Een jonge vrouw (Maria), haar verloofde (Jozef). Een oude tante (Elizabeth) en een oom, die dat jaar een speciale rol had als priester in de tempel in Jeruzalem. En zelfs bij hen in eerste instantie ongeloof. Hoe kan dat nu? ‘Ik word zwanger, maar niet door een vrijpartij’! Toch is bij God alles mogelijk, zo is wel gebleken. Maar we lezen intussen wel over hem als een god die eerst 400 jaar niets van zich laat horen, tussen het Oude en Nieuwe Testament (NT) uit de bijbel.
Dit is het begin van dat NT: ‘Ik word moeder op een hoge leeftijd’. Van een zoon die Johannes moet heten. Die als heraut over Jezus zal gaan spreken’. Ook dat was eigenlijk een Adventstijd, voor haar. Er was in die dagen – van de geboorte van Jezus – zelfs een drukke periode met veel reizen nodig. Omdat een keizer uit Rome zo nodig een volkstelling moest houden in het bezette Israël. De romantiek van de kerststal heeft natuurlijk weinig te maken met het grote cadeau dat God door de geboorte van Jezus aan ons heeft gegeven. Dat engelenkoor wat de hemel, de nacht verlichte: ‘Ere zij God’, in eerste instantie gehoord door simpele herders die in het veld bij hun schapen waren gebleven.
Hoe is het mogelijk dat zoveel mensen om ons heen dat niet weten? Dit niet kennen, het niet beseffen. Dat juist dat een boodschap van hoop is, in deze tijd. Een bondgenoot aan je zijde te hebben, die er 24/7 voor je wil zijn?
Mocht je daarover meer willen weten, laat van je horen door hier je reactie of vraag achter te laten.
Juist in deze laatste maand komen wij graag met jou, met u in contact. In de hoop dat je meer te weten komt over dit leven in balans, in hoop en in liefde. Uitziende naar dat Kerstkind, Jezus. Hij die beloofd heeft dat hij zal terugkomen. Om zijn plannen voor een hoopvolle toekomst ook daadwerkelijk te gaan doorvoeren in deze wereld. Wat een schok zal dat teweeg brengen als hij morgen al ‘voor de deur zal staan’.
Met jou stel ik de vraag: waarom duurt dat al zo lang? Waarom grijpt God nu niet in? De antwoorden vind je in de bijbel. God is trouw aan wat hij beloofd. Hij heeft laten opschrijven dat er eerst nog een aantal van die beloften moeten worden uitgevoerd en dan zal het zover zijn. Die beloften zie je gebeuren wanneer je de bijbel naast het wereldnieuws legt. Kijk daarbij vooral naar wat er in Israël gebeurt en je zult versteld staan. God is dagelijks bij deze wereld betrokken, ook nu! Hij is betrouwbaar en geloofwaardig. Geen fake news. Geen loze beloften. Met juist dat Kerstkind als zijn belofte, ook voor jou!
Een fijne decembermaand gewenst! Fijne feestdagen!
Afbeelding van Gerd Altman via Pixabay