Het zal je maar gebeuren. In maart 2020 rolden we allemaal een wereld in met beperkende maatregelen. Onze vrijheid werd beknot. Mark Rutte had het over de noodzaak van “100 procent beslissingen nemen op basis van 50 procent kennis”. Een ‘intelligente lockdown’ volgde. We gingen massaal thuis werken. De files losten op als sneeuw voor de zon. Sportverenigingen gingen op non-actief. De horeca moest ineens dicht. Scholen bleven gesloten. Verpleegtehuizen werden afgegrendeld. In enkele dagen veranderde ons leven compleet. WC-papier werd gehamsterd, met tientallen, honderden rollen tegelijk. Winkels namen direct maatregelen. Er was veel marktuitval, veel bedrijven hadden het moeilijk. De meeste piloten raakten werkloos. We zagen vliegtuigen op Schiphol geparkeerd op een landingsbaan, de hele vloot was thuis! Wereldwijd stonden mogelijk 100.000 stuks aan de grond.
Met alle gevolgen vandien, want:
Iedereen kroop achter zijn compu, alles ging naar online. Het studentenleven ging praktisch plat. Kinderen kregen ineens thuis les. Gezinnen raakten ontwricht door deze thuissituatie. Verplegend personeel raakte overbelast. Dit. Was. Spannend. Welke kant zal dit opgaan? Gelukkig werd een rampscenario in de zorg – die boven de markt hing in de ziekenhuizen – relatief snel bezworen. Dagelijks kregen we de lijstjes van het RIVM. De IC’s hebben nooit zoveel gerichte aandacht gekregen als dit voorjaar… Pas later kwam er aandacht voor de economie. Steunmaatregelen werden bedacht om het bedrijfsleven te ondersteunen. De miljarden vlogen over de tafel. Alsof het niet op kon. Maar het leek nodig om massaontslagen en faillissementen te beperken.
Toen ging het zomeren. En kwam er meer ruimte:
We gingen weer voetballen, golfen en naar de sportschool. Maar velen kwamen niet opnieuw aan het werk, omdat bedrijven moesten afslanken of sluiten. Vakantie: binnen Nederland, want vliegen bleek ook nog niet zo eenvoudig. Vluchten – waarop werd gerekend – werden afgelast kort voor vertrek. Het woord voucher viel nog nooit zoveel als in het 2e kwartaal van dit jaar. En de risico-inschalingen die aangaf om weg te blijven uit oranje en rode gebieden wijzigde, terwijl de toeristen in die oorden waren. Gelukkig hebben we in NL een prachtige zomer meegemaakt. Er was geen accommodatie meer te huur. En de prijzen schoten omhoog.
Maar vakanties hebben de vervelende eigenschap dat ze voorbijgaan, net als de meeste andere zaken in het leven.
Hoe nu verder?
Veel mensen hebben steeds meer moeite met beperkingen van de soort die ze in de maanden daarvoor al meemaakte. ‘Tijd om in te halen’, werd een motto. Feesten, beesten in allerlei samenstellingen.
In de huiselijke kring, uitgestelde trouwpartijen, tijdens vakanties, samen sporten. Maar wel op afstand. Anderhalve meter. Je moet onder een steen gezeten hebben om daar nooit van gehoord te hebben. Maar is die 1,5 meter wel vol te houden?
Bij de jongeren begon het te gaan. Zij waren inderdaad aan het inhalen. Immers, ‘wij worden tóch niet ziek!’ Maar wanneer diezelfde ‘feestvarkens’ bij oma binnenkomen, of bij die kwetsbare vriend, kennis? Voordat de zomer voorbij was, werden we al steeds meer gewaarschuwd. De (gedrags)regels eerbiedigen, anders…
Ja, maar we zijn het zat. We willen niet terug naar hoe het was dit voorjaar. Maar hoe moet het dan wel? Want het virus is nog niet onder controle. Een geweldig dilemma.
Je kunt geen radio of tv aanzetten en het gaat erover. De hele dag! Er wordt ook onrust gekweekt over hoe het nu verder moet. Er komt een vaccin, maar is dat de oplossing?
Zijn er andere invloeden in het spel? Andere duistere agenda’s? Maar dan ben je al snel een complotdenker. Discriminatie is ook zo’n dingetje. Zelfs over zwarte Piet mag in dit land niet meer worden gesproken. Steeds meer mensen hebben ‘een kort lontje’. Kijk maar eens in het verkeer? Er zijn veel meer protesten en tegen van alles. Dat is de wereld van vandaag.
Heeft God iets te maken met deze Covid_19-periode? God? Hoezo God? Bestaat die god wel. Als hij bestaat, laat hij dan eens ingrijpen. Dat doet-ie niet, dus… Wat heeft het voor zin om met die God, met een god, rekening te houden. Ik heb meer baat bij yoga. Al die geloven zijn toch hetzelfde, en er komt alleen maar oorlog van. Kijk maar naar Israël en alle Arabische landen. Neen, zelfcontrole – dát is wat we willen. Niet afhankelijk zijn van iets of iemand.
‘Ik baal ervan dat ik nu al twee masters heb gedaan, niet naar het buitenland kan gaan. Geen huis kan kopen. Geen baan kan vinden. Ik zie geen toekomst en ik word er zo depressief van!’, zei een student.
‘Mijn bedrijf staat op omvallen en ik moet fijne mensen snel gaan ontslaan, want mijn klanten hebben niets te doen. Het is niet anders!’, sprak een ondernemer.
‘Wanneer ik ziek word… Al is het maar een verkoudheid… Ik ben direct verdacht, moet me laten testen. En thuisblijven. Maar dat kan niet, want we zijn al zo onderbezet’, vertelde een docent. Een verpleegkundige zei het hem letterlijk na.
‘Ik ben piloot en kom nergens anders aan de bak’, aldus een vriend van mij.
Hoe nu verder?
Wie het weet, mag het zeggen. Persoonlijk denk ik dat God wel alles in zijn hand houdt. Ik denk dat hij regelmatig zit te janken in de hemel. Omdat hij nóg niet wil ingrijpen na alle leed in deze wereld. Al sinds 2000 jaar, en zoals dat in de bijbel is voorspeld is.
Hij is en blijft trouw aan al zijn beloften en hij komt na wat hij heeft beloofd. Daarover kun je ook veel in de bijbel lezen. Lees bijvoorbeeld over Jezus. Hij werd als ‘een gedwee schaap gedood’. Vrijwillig! Voor jouw en mijn redding, zegt die bijbel. En ik geloof dat. Dat is het reddingsplan wat God ook jou vandaag aanbiedt. Jij mag geloven dat Jezus de kloof tussen jou en God overbrugt, via dat kruis waarover wij op de Goede Vrijdag spreken. Maar ook: dat Jezus de dood heeft overwonnen, door na drie dagen op te staan uit de dood. Daar zijn bewijzen voor, want velen hebben hem daarna gezien er erover verteld. Dat is de oplossing voor die student, die ondernemer, die docent en verpleegkundige. Voor die piloot die bang is zijn baan te verliezen. God heeft dus ook een persoonlijk plan met jouw leven! Natuurlijk kan dat verstoord worden door kleinere en grote tegenvallers in dat leven, maar hij is er altijd bij. Hij wil ook jouw bondgenoot zijn, ook vandaag!
Wil je hierover in gesprek komen? Met mensen die het denken gevonden te hebben. Een diamant met een onschatbare waarde, die ook voor jou klaarligt. Klik hier. Laat je je bericht achter?
(Foto: Bronisław Dróżka via Pixabay)