Over een paar dagen is het december. Ben jij, bent u er al mee bezig? – de feestmaand begint volgende week… Historisch vol met drukte en gezelligheid, zo beleefden we die maand altijd. Druk, omdat er aan het einde van een jaar nog zoveel moet! Zakelijk of privé, of beide. Sint Nicolaas, de Adventtijd, Kerst. En dan bent u misschien ook nog jarig. Uitvoeringen op school, als u nog kinderen hebt. Een kerstconcert hier, een koorzangavond daar. Cabaret. De borrels. Etentjes. Van de zaak, of door je club, in je vereniging. (Foto boven: bluartpapelaria via Pixabay)

Hoe zal dat dit jaar allemaal gaan?


De beperkende maatregelen lijken voor de feestmaand niet te wijken; de Nederlandse regering is niet optimistisch. Ook in het verband van de zogenaamde veiligheidsregio’s houdt iedereen z’n hart vast.Allerlei veranderingen van denken sinds de laatste jaren komen daar nog bij. De ‘roetveegpiet’ mag nog net, maar wanneer je oude woordkeuzen voor onze Pieterbaas noemt, heet dat tegenwoordig al snel discriminatie. Wat ooit door een medewerkster van de VN werd afgekeurd en overwaaide naar de Nederlandse media lijkt uitgegroeid tot een aanval op de Oerhollandse cultuur.


Nooit had Sinterklaas iets te maken met racisme, of met Black Lives Matter; binnen korte tijd is het ‘besmet’ verklaard. Een nationaal debat over een kinderfeest, is een even bloedserieuze als grimmige zaak tussen volwassenen geworden. Trouwens, zou het niet beter zijn als die beweging zich All Lives Matter zou noemen…?Advent, wie denkt daar nog aan? Wie houdt daar nog rekening mee?

Wie de gemiddelde Nederlander zou vragen dit betekent, krijgt een verbaasde reactie. De persoon zal, schouderophalend, zijn of haar mondkapje rechttrekken. ‘Waar héb je het over?’Deze tijd voor Kerst – die bekend staat als periode van ‘verwachting’ – heeft haar betekenis verloren. En die was (maar is nog steeds) de verwachting van de geboorte van Jezus. Vooral jongeren denken vaker aan andere dingen; ze leven toe naar gezellig samen zijn, veel drank. Vrede met elkaar. Een warme kamer, lichtjes, cadeaus – liefst tweemaal die maand. Niet met Kerst in plaats van met Sint Nicolaas, maar bij beide feesten…! Het kon de laaste jaren toch niet op.

Dus, hoe zal dat nu gaan? Digitale gezelligheid met vele schermen en schermpjes, verzameld vanuit allerlei plaatsen? Ieder vanuit zijn of haar eigen luie stoel? Vanuit kleine dinertafels? Vanuit je bed? Gezelligheid via Skype, Zoom, HangOut en hoe het allemaal mag heten? Zonder nog lang in de winkels te wachten, aan de kassa’s. Uren lang in de  auto te zitten, in de file staan? Nee, we mogen niet ‘de deur uit’ (‘blijf in uw kot’, zeggen onze Zuiderburen). En als we naar buiten gaan, dan slechts voor het hoogst noodzakelijke. Een klein ommetje. Even een frisse neus halen. De boodschappen laten we thuiskomen en al die cadeaus worden online besteld.

In wat voor een wereld leven wij tijdens de komende feestdagen?

Toen het Kerstverhaal ontstond – in het huidige Israël – was maar een handjevol mensen op de hoogte van Gods plan voor deze wereld. Een jonge vrouw (Maria), haar verloofde (Jozef). Een oude tante (Elizabeth) en een oom, die dat jaar een speciale rol had als priester in de tempel in Jeruzalem. En zelfs bij hen in eerste instantie ongeloof. Hoe kan dat nu? ‘Ik word zwanger, maar niet veroorzaakt door een vrijpartij’! Toch is bij God is alles mogelijk, zo is wel gebleken. Maar we lezen intussen wel over hem als een god die eerst 400 jaar niets van zich laat horen, tussen het Oude en Nieuwe Testament (NT) uit de bijbel.

Dit is het begin van dat NT: ‘Ik word moeder op een hoge leeftijd’. Van een zoon die Johannes moet heten. Die als heraut over Jezus zal gaan spreken’. Ook dat was eigenlijk een Adventstijd, voor haar. Er was in die dagen – van de geboorte van Jezus – zelfs een drukke periode met veel reizen nodig. Omdat een keizer uit Rome zo nodig een volkstelling moest houden in het bezette Israël. De romantiek van de kerststal heeft natuurlijk weinig te maken met het grote cadeau dat God door de geboorte van Jezus aan ons heeft gegeven.Dat engelenkoor wat de hemel, de nacht verlichte: ‘Ere zij God’, in eerste instantie gehoord door simpele herders die in het veld bij hun schapen waren gebleven.Hoeveel is dat verhaal nu nog waard, in deze Coronatijd? Een tijd van social distancing? Geen bomvolle kerstvieringen, familiefeesten van lichtjes, vrede en gezelligheid.

Wij worden teruggeworpen op ons zelf. Het zet je mogelijk aan het denken. Wordt deze maand december voor jou een wake up call? Een periode van bezinning? Advent 2.0? Als God met Kerst te maken heeft, waarom dan zó? Kerstnachtvieringen, die niet door kunnen gaan. Kinderkerstfeesten, die volledig online moeten plaatsvinden. Zoveel meer eenzaamheid voor velen, vooral ouderen. Alle knuffelpartijen – bij begroetingen – die niet meer kunnen. Wat een ongezelligheid! En dat is wat God juist niet wil; wij geloven stellig van niet.Hij wil dat jij plezier hebt, kunt genieten. Gezond bent! Hij wil dat jij in vrede, in balans en in overvloed kunt leven. Hoe is het mogelijk dat zoveel mensen om ons heen dat niet weten? Dit niet kennen, het niet beseffen. Dat juist dat een boodschap van hoop is, in deze tijd. Een bondgenoot aan je zijde te hebben, die er 24/7 voor je wil zijn?

Mocht je daarover meer willen weten, laat van je horen door hier je reactie of vraag achter te laten.

Juist in deze laatste maand komen wij graag met jou, met u in contact. In de hoop dat je meer te weten komt over dit leven in balans, in hoop en in liefde. Uitziende naar dat Kerstkind, Jezus. Hij die beloofd heeft dat hij zal terugkomen. Om zijn plannen voor een hoopvolle toekomst ook daadwerkelijk te gaan doorvoeren in deze wereld. Wat een schok zal dat teweeg brengen als hij morgen al ‘voor de deur zal staan’.


(Foto: photogrammer7 via Pixabay)
Met jou stel ik de vraag: waarom duurt dat al zo lang? Waarom grijpt God nu niet in? De antwoorden vind je in de bijbel. God is trouw aan wat hij beloofd. Hij heeft laten opschrijven dat er eerst nog een aantal van die beloften moeten worden uitgevoerd en dan zal het zover zijn. Die beloften zie je gebeuren wanneer je de bijbel naast het wereldnieuws legt. Kijk daarbij vooral naar wat er in Israël gebeurt en je zult versteld staan. God is dagelijks bij deze wereld betrokken, ook nu! Hij is betrouwbaar en geloofwaardig. Geen fake news. Geen loze beloften. Met juist dat Kerstkind als zijn belofte, ook voor jou!


Een fijne decembermaand gewenst, ondanks alle beperkingen, nu! Fijne feestdagen!

Geverifieerd door ExactMetrics