Het wordt feest! Tot en met volgende week dinsdag. En het begint vrijdagavond al. Vier volle dagen FEEST. Wat wil je nog meer…? Maar wat valt er eigenlijk te vieren? En wat komt daarna? 

Carnaval, een van oorsprong Rooms-Katholiek feest, wordt in Boskoop groots gevierd. Vanaf de 11e van de 11e (november) is een flinke groep inwoners er al mee bezig. Komend weekeinde en in de dagen daarna bereikt Carnaval in ons “Kwakveen” zijn hoogtepunt. Zaterdag 22 februari beleeft het dorp een van de grootste optochten ten noorden van de grote rivieren.

Soms is er al maanden lang door allerlei teams en vooral in grote schuren en loodsen gewerkt aan de voorbereidingen voor deze optocht. Door vriendengroepen – als die van “de Schouw” (scouting) en voor het leven – waarvoor Carnaval een van de hoogtepunten van het jaar is. Hun vriendschap zullen ze samen uitbundig gaan vieren. Op het Zuidwijk in Boskoop dacht men een kale kar – ooit van het Leger des Heils, met een hoogte van 2 m. 60 – in een loods onder te brengen. In de breedte had dat precies gepast. Maar in de hoogtemaat kwamen de bouwers 40 centimer tekort. Foutje, bedankt! Nu is deze drie meter hoge kar buiten opgebouwd. Een ware extra prestatie, met al die storm en regen van de laatste weken.

Overeenkomsten en verschillen tussen Carnaval (22-25 februari) en Suikerfeest (24 mei)

Carnaval gaat vooraf aan een periode van 40 dagen van inkeer en sober leven door Rooms-Katholieken en Protestanten. Die valt dit jaar tussen 26 februari en 11 april (de zondagen niet meegerekend). Aan het slot herdenken christenen de Goede Vrijdag. De betekenis hiervan volgens de bijbel is in de veroordeling, het lijden en het sterven van Jezus. Jezus deed dat vrijwillig! Voor alle mensen op deze wereld. Toen en tot nu aan toe. Maar ook voor iedereen die nog geboren gaat worden. Als onderdeel van een veel groter plan van God. Pasen valt in 2020 op zondag 12 april (vorig jaar op 21 april). Wat betekent Pasen volgens de bijbel? Het overwinnen van de dood en het kwade, door de opstanding van Jezus. Daarmee kwam Jezus een belofte van God na voor iedereen die dit persoonlijk wil geloven als waarheid. Jezus belooft ook een eeuwig leven aan iedereen die wil geloven dat Hij daarom is gekruisigd, gestorven en is opgestaan.

Kijken we naar het Suikerfeest dan zien we een omgekeerde volgorde, als we denken aan Carnaval en de 40 Dagentijd.
Eerst is er de Ramadan, de vastenmaand voor moslims. Het gaat dan om geloof, het gebed, het geven aan de armen en uiteraard het vasten. Wat is vasten? Tijdens deze maand mag er tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten of gedronken worden. Het gaat om extra toewijding aan gebed, het reciteren (opzeggen) van de Koran en goede daden. Rein zijn van lichaam en geest. Een vriendin schreef mij:

Aan het begin van de Ramadan heb ik altijd veel persoonlijke doelen. Al haal ik veel doelen niet omdat ik dan weer eens te veel andere dingen heb gedaan, aan het einde heb ik een voldaan gevoel. Ik ga er vooraf in met; ik wil dit en dat bereiken. Maar het leven gaat niet zoals we het plannen. Ik probeer dan de mooie dingen te zien in de kleine dingen die ik wel gedaan heb. Het is niet verkeerd om ons over te laten aan de sleur van het leven. En met mijn vertrouwen in Allah, hoop ik dat ik altijd het beste uit mijzelf haal.

Aan het einde van de vastenmaand Ramadan wordt dus het Suikerfeest, een islamitische feestdag, gevierd. De Ramadan valt dit jaar tussen 23 april en 23 mei. Vorig jaar: 5 mei tot 3 juni. 

Beide perioden van verootmoediging, vasten, etc. zijn afhankelijk van de maanstand. Waarbij ook de interpretatie van de maandstand verschilt. De Ramadan is steeds na een periode van minder dan een jaar volgens onze tijdrekening. Pasen, afhankelijk van een bepaalde maanstand, maar gerekend in een nieuw jaar.

“Aan mijn lijf geen polonaise…”

Waarom vier jij Carnaval of juist niet?


Eigenlijk zou je dit de feestvierende menigte moeten vragen, in of na het komende weekeinde. Maar misschien is het nog beter om het aan jou te vragen. Mogen we dat doen: wil je een reactie geven? Je kunt hierop reageren, via de contactpagina op deze site. We zijn benieuwd naar je mening!