Kunnen wij iets vinden van de twee presidentkandidaten in Amerika? Heeft het zin om een mening te hebben? Wat zegt ons Biden? Wat zegt ons Trump? Meer dan wat wij in de media horen en lezen?

Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar ik vind de Amerikaanse verkiezingen erg interessant. Ruim 328 miljoen inwoners die het staatshoofd van de Verenigde Staten kiezen. Eigenlijk zijn het 52 verkiezingen ineens. Een kolossale ook logistieke operatie! En wat zal het uitmaken? Gaat er iets veranderen? En zo ja, wat dan?

Er zijn wel nieuwe ontwikkelingen geweest, de laatste jaren. Immers de stijl van Trump – tijdens de afgelopen 4 jaar – is totaal anders als wat we daarvoor gewend waren. Trump introduceerde begrippen als “fake news” en veegde (en veegt) ‘de vloer aan’ met de ‘hysterie’ over corona. Biden wordt afgetekend als een hoogbejaarde politieke veteraan, die al bijna 50 jaar in de Amerikaanse politiek zit. Hij was acht jaar vice-president onder Obama.

Maar wat weten wij echt van deze mannen, of komen wij dat nooit echt te weten?

Trump wordt in de westerse media weggezet als onbehouwen en ruzie makend, met veel leiders in de wereld, waaronder China. Hij, die in de vroege ochtend na de verkiezingsdag al claimde dat hij gewonnen had… Zijn uitdager Biden roept dat het tijd wordt voor een andere aanpak, maar welke is blijkbaar nog niet duidelijk. Is een Biden-stem daarmee een anti-Trump-stem?

Wat gaat er echt veranderen met een van beiden aan het bewind?

Laat ik het iets persoonlijker maken. Hoe denk jij dat jouw omgeving zal reageren wanneer jij er openlijk voor uitkomt dat je fan bent van Trump? Kun je dat dan uitleggen, omdat je waarschijnlijk direct aanloopt tegen een motie van wantrouwen in de perceptie van vele Nederlanders? En heb je er wel eens over nagedacht waarom dat eigenlijk zo is: dat een inwoner van ons land met gezond verstand en ‘normale’ opvattingen tégen Trump zou moeten zijn? Is die man (alleen maar) ‘fout’? Het vleesgeworden kwaad…?

Immers, je kunt geen gemiddeld praatprogramma aanzetten en je hoort een hoofdschuddende mening van afkeuring. Trump wordt maar al te vaak afgeschilderd als minstens een halve gek, die het staatsmanschap geweld aandoet. Die polariserend werkt op de tegenstellingen in zijn land. “America first!” Ik geloof wel dat hij hiervoor is gegaan. Is handelsoorlogen begonnen het ‘goede doel’ te bereiken. Tegen Europa zeggen dat hun bijdragen voor de NAVO fors omhoog moeten, minstens tot hun afgesproken aandeel, om onze veiligheid te kunnen blijven waarborgen. Katalysator geweest voor vrede tussen Israël en een groeiend aantal Arabische staten (waar de grootste en machtigste, Saoedi-Arabië, binnenkort bij komt). En ga zo maar door.

“Fan van God”

Het is misschien een rare vergelijking, maar wanneer iemand zegt dat hij een fan van God is, roept hij in ons deel van de wereld, West-Europa, dan niet vergelijkbare gevoelens van afkeuring op? In het westerse denken van onze tijd heeft God afgedaan. Niets over God kan bewezen worden door de wetenschap. En die wetenschap heeft het – in dat denken – voor het zeggen. Sterker, er wordt beweerd dat wetenschap en geloof niet op goede voet met elkaar staan – dus wat moet je dan nog met ‘geloven’?

Toch wanneer je al die fans van Trump – in de laatste weken – in Amerika ziet, tijdens al die verkiezingssamenkomsten en vaak zonder social distancing, zonder mondkapjes. Zijn die mensen dan allemaal onverantwoord bezig? Zij geloven in deze man, volgen hem in zijn denken en laten dat ook weten, los van wat wie dan ook daarvan vindt. Geen misverstand: Trump is géén god en geen verlosser… Maar zou onze beeldspraak, deze parallel met God ook kunnen opgaan, door te zeggen dat we God door Jezus moeten volgen, zodat hij het voor het zeggen heeft?

Laat eens weten wat je daarvan vindt door hier te reageren?